Izetbegović je, govoreći o temi uloge parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja Evropske unije (EU), kazao da je na činjenicu da je to povjerenje narušeno utjecalo nekoliko faktora, poput promjene metodologije proširenja i pooštravanja kriterija u odnosu na raniji period, ali i odgađanje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

U tom smislu je, dodao je, neosporna odgovornost Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU-a koji su posredno ili neposredno učestvovali u donošenju takvih odluka.

- Te odluke su bile sebične i neodgovorne. EU i zemlje koje je čine su malo dale, a mnogo uzele zemljama zapadnog Balkana. I nastavljaju da uzimaju ono što nam je najvrednije, što se ne može ničim nadoknaditi - najvitalniji dio naših društava, mlade, zdrave, obrazovane ljude. Stotine hiljada kompletnih porodica je otišlo ili odlazi ka zemljama EU-a - poručio je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je ukazao na važnost rješavanja pitanja odnosa u BiH, te je podsjetio na aktuelnu blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH u režiji parlamentarnih stranaka sa sjedištem u entitetu RS zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca.

- Te stranke, predvođene SNSD-om, smatraju da imaju pravo negirati genocid, odlikovati ratne zločince, vrijeđati žrtve i prijetiti secesijom prethodno etnički očišćenog teritorija države, a zatim, kada im se takva retrogradna, necivilizacijska politika zakonom zabrani, blokadom rada državnih institucija u taoce pretvoriti sve građane BiH - izjavio je Izetbegović.

Upozorio je da se takvom politikom negativno utječe na povjerenje građana u evropski put, ali i da se grubo krši Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje stabilnost cijele regije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kada su u pitanju obaveze Parlamentarne skupštine BiH u ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, Izetbegović je istaknuo potrebu izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, a naročito reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda, koji odlučuju o svim pitanjima umjesto samo onim koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

- To omogućava posredno izabranoj parlamentarnoj manjini u domovima naroda da bude iznad direktno izabrane parlamentarne većine u zastupničkim domovima, što diskriminira predstavnike građanskih, multietničnih stranaka koje čine više od četvrtine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i trećinu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH - podvukao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda je pojasnio da se takva pozicija koristi kao metoda političkih blokada, što potvrđuju opstrukcije u implementaciji rezultata Općih izbora održanih 2018. godine. Također je podsjetio da je ukidanje nacionalnog veta i reduciranje ovlasti domova naroda zahtjev Evropske komisije, odnosno stav Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

- Uklanjanjem blokada i jačanjem funkcionalnosti Parlamentarne skupštine BiH i parlamenata nižih nivoa vlasti intenziviralo bi se ispunjavanje uvjeta na evropskom putu, što bi rezultiralo i vraćanjem povjerenja građana u proces proširenja EU-a - stava je Izetbegović.

Dodao je da Evropski parlament, prijatelji iz nacionalnih parlamenata država članica Unije imaju mogućnost da to povjerenje povrate, prije svega jasnom i nedvosmislenom podrškom reformskim procesima u BiH i njenoj evropskoj perspektivi, a zatim i utjecanjem na donošenje odluke kojom bi se ostvareni napredak valorizirao dodjeljivanjem kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom periodu, zaključio je Izetbegović.

FENA