Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.
 
Na sastanku je razgovarano o saradnji SDA i EPP-a, te je istaknuto da ta saradnja omogućava ključni doprinos ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.
 
Izetbegović se zahvalio Tusku na podršci zastupnika EPP-a usvajanju Izvještaja Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, kojim se pruža puna podrška evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine i prepoznaju ključne obaveze i smjernice za dalji napredak u integracijskom procesu.
 
Istaknuto je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini do kraja ove godine predstavljalo veliki stimulans za građane, ali i institucije i donosioce odluka u daljem provođenju važnih reformi.
 
Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

 

Izetbegović i Tusk su također razgovarali o aktuelnoj pandemiji koronavirusa i njenim posljedicama po zdravlje i ekonomiju, te o ilegalnim migracijama.