Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa delegacijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sandžaka i SDA Sandžaka, predvođenih predsjednicima Jasminom Baltić Curić i Sulejmanom Ugljaninom.
 
Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje, komunikacije i koordinacije zajedničkih aktivnosti na političkom, kulturnom, obrazovnom i privrednom nivou.
 
Predsjednica BNV-a Sandžaka Jasmina Baltić Curić upoznala je Izetbegovića sa aktivnostima koje provodi ovo najviše predstavničko tijelo sandžačkih Bošnjaka, naglasivši doprinos BNV-a rješavanju nacionalnih pitanja bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.
 
Također je razgovarano o potrebi što skorijeg otvaranja generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, što će, kako je zajednički ocijenjeno, bitno doprinijeti jačanju odnosa i povezivanju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.
 
Izetbegović se zahvalio predstavnicima BNV-a i SDA Sandžaka na predanosti očuvanju identiteta bošnjačkog naroda u Sandžaku, te održavanju veza sa bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini.

 

Sastanku su u ime SDA prisustvovali i Selmo Cikotić i Safet Softić, te predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Amel Suljović.