U pismu Izetbegović ističe kako cijeni napore koje EU i Borrell lično ulažu u pružanje podrške BiH na putu ka punopravnom članstvu, te da je nemjerljiv doprinos EU-a koji domaće institucije imaju u provođenju reformi, čiji je cilj prosperitetna država u kojoj se u punoj mjeri primjenjuju svi evropski demokratski standardi.

Također je istaknuo kako cijeni Borrellov angažman u posljednjim mjesecima, tokom krize izazvane nasrtajima vlasti entiteta RS na ustavnopravni sistem BiH.

- Međutim, želim Vam sugerisati i zamoliti Vas da u Vašim javnim nastupima izbjegnete spominjanje "raspada Bosne i Hercegovine" jer se time stvara narativ da je tako nešto moguće.

Raspad Bosne i Hercegovine nije moguć i neće se desiti. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i o njenom raspadu se ne može, niti bi se smjelo govoriti – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović podsjeća da će se naredne sedmice obilježiti 30. godišnjica održavanja Referenduma o nezavisnosti BiH, kojem su se odazvale dvije trećine građana, glasajući skoro stoprocentno za nezavisnost BiH.

- Nakon izglasavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja, BiH je bila izložena strahovitoj agresiji, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici. I u takvim okolnostima njen teritorijalni integritet je sačuvan jer su stotine hiljada patriota bile spremne rizikovati i gubiti živote u odrbrani slobode i vlastite države – dodaje Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio da je opravdana zabrinutost zbog politike Milorada Dodika, ali da ona ne može ugroziti teritorijalni integritet BiH, ali da može ugroziti mir i stabilnost u čiju su izgradnju i očuvanje građani BiH, zajedno sa SAD-om, EU-om i kompletnom međunarodnom zajednicom, uložili mnogo.

- U tom slučaju, mir i stabilnost ne bi bili ugroženi samo u BiH, već i u cijeloj regiji, pa i dijelovima Evropske unije – upozorio je Izetbegović.

FAKTOR/FENA