Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH usaglasili su principe djelovanja državne vlasti u naredne četiri godine. Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka u zgradi Predsjedništva BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

– Mislim da smo time napravili jedan dobar korak. Preostaje dogovor u vezi resora i on će biti nastavljen na nivou delegacija – kazao je Izetbegović.

Što se dogovorenih principa tiče, u njima su, pojašnjava predsjednik SDA, sadržane bitne stvari za BiH, poput ekonomije i integracijskih procesa.

To je, dodaje, tehničko pitanje za koje su svi preduvjeti napravljeni, a to pitanje je također sadržano u principima. Da li će Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjeseca, zavisi, ističe Izetbegović referirajući se na pesimizam Milorada Dodika, i od predsjednika SNSD-a.

– Ako on kaže da je nemoguće, onda je vjerovatno u pravu. Ako se potrudi, što se tiče nas, može sutra – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o potencijalnim partnerima SDA u vlasti, Izetbegović ističe da postoji mogućnost da ih bude više.

– Bit će, osim SDA, barem još dvoje ili troje. Svi su, što se mene tiče, dobrodošli i pozvani. Fotelje su najmanji problem. SDA će malo da se povuče i prepusti koju fotelju – poručio je predsjednik SDA.

Za narednu sedmicu je najavljen sastanak stranačkih delegacija, na kojem će se razgovarati o podjeli resora.

(Faktor)