Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Krisztiána Pósu.

Ambasador Pósa uručio je predsjedavajućem Izetbegoviću poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lászla Kövéra za učešće na Devetom sastanku predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope o proširenju Evropske unije, koji će se održati 30. oktobra 2019. godine u Budimpešti.

Konstatovano je da su odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, a Mađarska BiH smatra svojim počasnim susjedom, iako se ove dvije zemlje ne dodiruju granicom.

Mađarska je zainteresirana za jačanje ekonomske saradnje sa BiH, posebno kroz ulaganja u bankarski i energetski sektor.

Mađarska se snažno zalaže da BiH što je prije moguće postane članica EU, a posebnu podršku pruža BiH u integracionim procesima i putu koji se odnosi na NATO, smatrajući da je članstvo u NATO-u garant stabilnosti i dugoročnog mira.

U toku razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji Izetbegović je istakao da vlast u BiH može biti formirana odmah ukoliko se ponudi program Vijeća ministara BiH koji će poštovati Ustav i vladavinu zakona.

Naglasio je da je EU i dalje ključni vanjskopolitički cilj BiH, kao i NATO put koji je neophodno na ispravan i odgovoran način interpretirati i predstavljati u javnosti.