Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da nikada neće promijeniti stav u vezi s NATO putem i da se moraju poštivati Ustav, zakoni, te provesti ranije odluke i strategije.

–  Nadam se da će konačno doći do ušiju nekih političara u BiH, a što mi stalno ponavljamo, da slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dok ne budemo svi u BiH spremni za članstvo u NATO-u, neće biti članstva u NATO-u, ali moramo poštivati Ustav, zakone i moramo nastaviti tim putem. Tu nikakvih promjena, što se tiče strane koju ja predstavljam, neće biti ni prije, ni poslije Kongresa – kazao je Izetbegović pred početak sjednice stranačkog Predsjedništva.

Na pitanje novinara šta će biti poslije 5. septembra, Izetbegović je kazao da će “biti 6. i 7. septembar, te da će se nastaviti pregovori”.

– Mislim da je bilo nekih političkih blefiranja, dakle nema nikoga u BiH ko će se usuditi zaista da pokuša destabilizirati situaciju. Nema nazad, nećemo nikakve nadležnosti vraćati, niti ćemo se vraćati nazad – istakao je Izetbegović.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije danas bi trebalo razmatrati aktuelnu političku situaciju, te pripreme za predstojeći stranački kongres, kao i pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDA.

Sjednica Glavnog odbora SDA zakazana je za petak, a Kongres SDA 14. septembra u Sarajevu.

FENA