- Kada pogledate niz stvari koje su se desile u posljednjih godinu dana, vidjet ćete da država jača, odnosno da su neke antidržavne snage u defanzivi. Sklonjena je ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama, srušena je crkva u Konjević Polju, Ustavni sud je donio niz odluka kojima nije dopustio da se otme državne imovina i prebaci na nivo entiteta, OHR je konačno donio zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Ovo je već sad jedna panična reakcija tih snaga koje su u defanzivi – izjavio je Izetbegović.

Neophodno je razgovarati

Govoreći o posljednjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyjem, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, Izetbegović je kazao da se nije dogodilo ništa novo, ali da je neophodno razgovarati.

Izetbegović je, odgovarajući na upit o mogućim rješenjima za prevazilaženje aktuelne krize koju su izazvale stranke iz entiteta RS zbog zabrane negiranja genocida, podsjetio je da je ranije ponudio mogućnost da Parlamentarna skupština BiH usvoji nove izmjene Krivičnog zakona BiH koje bi podrazumijevale sve ono što je sadržano u izmjenama koje je donio Valentin Inzko, uz određene novine poput zabrane negiranja zločina počinjenih u Jasenovcu.

- Onda smo imali reakciju Dodika koji je rekao da sam ja uvrijedio srpski narod. Sad je Dodik došao na to što sam ja predlagao prije mjesec dana. To jeste rješenje, da Parlament BiH usvoji zakon i da automatski OHR povuče svoj, ako to sadržajem bude ista ili slična stvar – izjavio je Izetbegović.

Promjena stava Milorada Dodika je, smatra Izetbegović, posljedica prihvatanja činjenice da će biti suočen sa sankcijama ukoliko nastavi sa protivustavnim djelovanjem. Kada su u pitanju izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva, Izetbegović je kazao da su HDZ-ove blokade na federalnom nivou umanjile šanse za postizanje dogovora.

- Ovo što traži HDZ za Predsjedništvo BiH, mi smo to bili spremni da damo jednostrano u vrijeme Aprilskog paketa i Fileovim modelom. Sad to više nismo spremni zbog ovoga što su uradili. Sad će morati dati u Domu naroda mehanizme koji će zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje kako su se ponašali u protekle tri godine. I bez toga neće dobiti ono za što su zainteresirani – poručio je Izetbegović.

Finansijski interes nekih političara

Dodao je da u FBiH neće biti dvije izborne jedinice i da neće biti asimetričnih rješenja, ali da je moguće riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva uz istovremeno rješavanje pitanja ovlasti i nadležnosti domova naroda, na način da oni razmatraju isključivo pitanja koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

- Oni su nama zaustavili 150 raznih odluka i zakona, od toga 37 zakona. Recimo, strategija koja se odnosi na prostorno uređenje FBiH je sedam godina na čekanju u Domu naroda. Oni nemaju pravo na te stvari. Kladioničari u BiH zarade više nego Elektroprivreda, svi ovi rudnici i Telecom zajedno. Nisu dopustili da ih oporezujemo. To nije vitalni interes hrvatskog naroda. To možda jeste vitalni finansijski interes nekih političara. Morat će odustati od toga da rade takve stvari – izjavio je Izetbegović.

Najavio je predsjednik SDA intezivne sastanke u narednoj sedmici sa specijalnim izaslanikom SAD-a Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Eichorst. Izetbegović je za narednu sedmicu najavio i mogućnost popunjavanja upražnjenih ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Odgovarajući na upit o kandidaturi za Predsjedništvo BiH, Izetbegović je kazao da mu to pitanje trenutno uopće nije među prioritetima.

- Vjerovali ili ne, ja potpuno zaboravljam na tu stvar u ovim problemima koje sada imamo. Da mi je doći do toga da imamo mir u zemlji, da nam prorade institucije, pa da imamo izbore – izjavio je Izetbegović.

FAKTOR