Izetbegović i Čović su, koliko je javnosti poznato, jučer imali sastanak u Mostaru.

Ocijenio je predsjednik SDA da "ozbiljnim političarima, i Čoviću, ne pada na pamet da idu u te loše scenarije", ali da mu dobro dođe pritisak koji se stvara radi interesa HDZ-a u pogledu izmjene Izbornog zakona.

- Oni (HDZ) će zajedno s nama igrati tu stabilizirajuću ulogu u BiH - ocijenio je Izetbegović.

Kada je u pitanju djelovanje Milorada Dodika, Izetbegović je ocijenio da "Dodik još samo priča", ali ako se upusti u nešto konkretno, kao što je "udar na kasarne, onda će definitivno ući u udar na ustavnopravni poredak države i snosit će odgovornost za to".

- Ono što mi govorimo da se neće moći desiti, to je podjela Bosne i Hercegovine. A šta će političari raditi, kakve će odluke donositi za koje nemaju nikakvog pravnog osnova, kakve pravne posljedice mogu izazvati, ja to ne mogu predvidjeti. Dakle, iracionalno ponašanje ne možete predvidjeti. Vjerovatno će doći do toga da Narodna skupština RS-a ide u tom smjeru. Dodika će nevoljko pratiti dio ljudi jer vidimo da postoji jak otpor unutar same Republike Srpske i među političarima u entitetu. Ta odlučnost da se ide u tom smjeru, taj front se polahko drobi. Predviđam da će se to sve ipak svesti na onu "tresla se gora, rodio se miš" - izjavio je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li i on smatra kako Dodika jedino može Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, smiriti u njegovim nakanama, Izetbegović je odgovorio kako smatra da ga "prije svega narod može smiriti".

- Ne mislim da je srpskom narodu do ovoga. Narod ide u sukobe, konflikte, kada su mu ugrožena prava. Ne može se reći da je srpskom narodu ugroženo ikakvo pravo u BiH. Nema pritiska koji bi povukao narod, ne daj Bože, u tom smjeru- rekao je Izetbegović dodajući da i "Vučić itekako može pomoći".

FAKTOR