Izetbegović je tokom obraćanja istaknuo poštovanje prema rudarskim gradovima kakav je Breza i stanovnicima tih gradova.

- Meni je u junu dodijeljena zahvalnica od strane Sindikata radnika rudnika FBiH jer sam pomogao da se shvate zahtjevi rudara i da se nađe način da im se izađe u susret. Oni su baš srčano uzvratili, bez obzira kojoj političkoj opciji su naklonjeni. Otvorili su svoje srce i otvorili su nam rudnik da provedemo sa njima nekoliko sati. To je jedno od najvećih priznanja koje sam u životu dobio – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da se prije godinu dana govorilo o potrebi ubrzanog gašenja rudnika, te je istaknuo da se sada, nakon rata u Ukrajini i energetske krize koja je nastala, ta situacija značajno promijenila.

- Uvjeren sam da neće to baš tako brzo da ide. Kao što su rudari podizali čitave gradove, kao što sada spašavaju socijalni mir prodajom svog produkta u pola cijene i ne žale se na to, tako će oni u narednih 10 ili 20 godina da pomognu da se taj socijalni mir sačuva, da građani dobijaju jeftiniju energiju i paralelno graditi jedan novi sistem jačanjem obnovljivih izvora energije.

Vrlo je važno sačuvati taj sistem u rukama državnih preduzeća jer privatnici, ako to naprave, će poklopiti tržište. Nije dobro da oni to urade i prodaju struju van Bosne i Hercegovine. Nama treba snažna proizvodnja energije preko obnovljivih izvora da bi mogli ljudima omogućiti kupovinu struje po pristupačnim cijenama – poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS. U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

- Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija razara na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi među probosanskim stranakama, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA koje se udružuju sa građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA.

- Mi smo uvijek pružali ruku i nikada nismo bili ti koji prave problem. Tako rade oni koji su odgovorni i koji su snažni. Mi se ne svetimo već vodimo računa o interesu našeg naroda, a interes naroda nije politička atomizacija – izjavio je Izetbegović.

Građanske stranke, dodao je, nisu učinile ništa na pridobijanju podrške u sredinama u kojima vladaju SNSD i HDZBiH. Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na teške pregovore u proteklom periodu u kojima je učestvovala i međunarodna zajednica.

- Ovo što je tražio OHR i što je pokušao nametnuti pa smo ga zaustavili, mislim da nisu ni svjesni šta su mogli napraviti sa time, sa pragom od tri posto, brojem delegata neophodnih za predlaganje predsjednika FBiH i načinom izbora predsjednika i potpredsjednika. Navukli bi nam novu luđačku košulju – ocijenio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istaknuo važnost iskustva kadrova Stranke u prevazilaženju teških izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti.

- Treba imati nerve za teške izazove, a oni se stiču u teškim utakmicama koje smo mi imali. Ne postoji nijedan problem u protekle tri decenije koji SDA nije riješila. Imali smo odgovore i na sve probleme u proteklom mandatu, poput pandemije i migrantske krize. Dodik i SNSD nisu zaustavili NATO put BiH. Šest puta je Narodna skupština RS-a napala imovinu države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti. Šest puta im je Pravni tim SDA odgovorio apelacijom Ustavnom sudu BiH i šest puta smo pobijedili. Šest prema nula za nas – kazao je Izetbegović.

Prisutnima na tribini također su se obratili čelnici Kantonalnog odbora SDA ZDK, Općinskog odbora SDA Breza i načelnik Općine Breza.