Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je čestitku sedmerici delegata u Vijeću naroda RS-a zbog uspješne apelacije Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH je u petak, podsjetit ćemo, proglasio neustavnim član entitetskog zakona, kojim su vlasti entiteta RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu.

– U obrazloženju ove odluke, Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište – podsjetio je Izetbegović.

S obzirom na to da je proteklih nekoliko dana u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda BiH, ali su se u tim vijestima malo ili nikako spominjala imena ljudi koji su zaslužni za nju, Izetbegović je uputio čestitku delegatima koji su uputili ovu apelaciju i koji su, kako je kazao, omogućili veliku pravnu pobjedu za državu BiH i sve njene građane.

Delegati kojima je Izetbegović uputio čestitku su Dževad Mahmutović, Džemaludin Šabanović, Muris Čirkić, Alija Tabaković, Mihnet Okić, Faruk Đozić i Ahmet Čirkić.

FAKTOR