Možete li se osvrnuti na protekli mandat vlasti u FBiH i HNK?

Uprkos blokadama i opstrukcijama, u prošlom mandatu je održana stabilnost vlada, sačuvana stabilnost penzija i boračke zaštite, ekonomski parametri pokazuju rast, BiH je pokrenuta na njenom putu evroatlanskih integracija…

To su činjenice koje se moraju prihvatiti kao takve i za to su najviše zaslužni kadrovi SDA. Mislim da je premijer Novalić, bez obzira na opstrukcija i unutar same Vlade, uradio dobar posao. Sumnjam da bi to neko uradio bolje.

U HNK smo, što je evidentno na terenu u svim općinama, napravili velike infrastruktune pomake. Veliki broj obrazovnih objekata je rekonstruisan i izgrađen, stabilizirali smo Univerzitet „Džemal Bijedić“, pripremili odlične projekte za ulaganje u zdravstvo. Značajna sredstva smo uložili u obnovu kapitalnih objekata iz kulture. Otvorili smo radove na putu Stolac-Neum. Pokrenuli smo najveći posljeratni projekt u Hercegovini-Vjetroelektrana u Podveležju itd. Jako puno projekata, energije i novca je investirano u samo tri posljednje godine. Bez ikakvog ustezanja mogu reći da su ministri i zastupnici iz SDA kroz rad u Vladi i Skupštini finansijski stabilizirali ovaj kanton uz dobru pretpostavku da se takav pozitivan trend nastavi i u nadolazećem periodu.

Je li napravljeno dovoljno, je li moglo više?

Uvijek može više i uvijek može bolje. SDA je snažno opredijeljena za napredak BiH, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da ona sama ne odlučuje o tome. Moglo se uraditi još više da pojedine stranke nisu bile istovremeno i vlast i opozicija.

Međutim, bez obzira na sve opstrukcije ekonomski parametri pokazuju da smo napravili velike pomake. Povećanje broja zaposlenih preko 50.000, rast BDP su samo neki od ekonomskih pokazatelja da idemo naprijed. Dok mi vozimo naprijed drugi koče, ali umorit će se.

Šta je po vama bila najveća kočnica?

Po mom mišljenju najveća kočnica u proteklom mandatu bile su strankekoje su bile u vlasti, a ponašali se kao opozicija. Zadatak opozicije jeste da vas kritikuje, da se ne slaže sa potezima vladajuće većine, ali ni oni ne smiju raditi protiv građana. Građani daju povjerenje strankama da rade u njihovom interesu, a onda se izabrani u zakonodavnu vlast ponašaju sasvim suprotno. Mnogo je primjera kada ni stranke koje čine koaliciju nisu mogli pronaći zajednički jezik. Sjetite se Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakonu o igrama na sreću ……Svi ti zakoni su kreirani na način da građanima ove zemlje bude bolje. Međutim, zarad jeftinih političkih poena ili uskostranačkih interesa vrlo usporeno smo se kretali naprijed. Ali građani to znaju. Prepoznali su to i reći će 07.oktobra šta misle o takvima.

Ono što se nikada ne može reći za SDA i njene kadrovima jeste da su radili protiv države i građana. Za druge nisam siguran.

Sa čim SDA izlazi pred birače, s kojim porukama?

Svjedoci smo raznih nasrtaja na BiH, napada na Dejtonski mirovni sporazum, prijetnji secesiji, destrukciji države itd. Te retrogradne snage treba neko zaustaviti. To može samo SDA. I to samo jaka SDA! Pred jakom SDA ustuknu i oni najhrabriji koji nasrću na državu. Siguran sam da to građani znaju. Zato nam treba snažna podrška birača kako bismo nastavili započete reforme i bili brana onima koji dovode u pitanje opstojnost države.

Šta konkretno možete kao stranka, ali i Vi kao pojedinac obećati ljudima?

SDA ima program koji nosi naziv Agenda 2026. Dakle, za narednih osam godina imamo tačno definirane ciljeve. I vrlo realne .

Nekada se obećanje o 100.000 radnih mjesta činilo nerealnim, ali brojke su neumoljive iako mnogi pokušavaju raznim spinovima obezvrijediti do sad realizirano.

Ja ću nastaviti da, kao što sam to i do sada činio, radim u interesu svih naroda i građana BiH.

Koji su planovi za HNK, a kavi za FBiH i BiH.

Plan SDA za sljedeći mandatni period definiran je u tri pravca. Prvi je stabilizacija političkih prilika i sigurnost građana. Drugi se odnosi na reforme u skladu sa evropskim standardima kroz pregovore sa EU i NATO i treći na izgradnju cestovne i energetske infrastrukture.

Kakve su Vaše procjene, da li će SDA ostati najjača politička partija i da li će kandidat SDA biti član Predsjedništva BiH?

Naše procjene su da će SDA, ako Bog da, ostati najjača politička partija u BiH koja će činiti okosnicu vlasti nakon 7.oktobra.

SDA ima najozbiljnijeg kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. To je vrlo ozbiljna i odgovorna funkcija koju ne može obnašati svako. Šefik Džaferović ima integritet, pouzdanost, odgovornost, ali i iskustvo, mudrost i znanje.

Sigurni smo u njegovu pobjedu.

SDA HNK