Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je oko 270.000 KM, što će biti dovoljno za 21 stambenu jedinicu povratnicima.

Resorni ministar je izrazio zadovoljstvo što će povratnici imati priliku izgraditi svoje stambene objekte, nakon dugo godina čekanja.

- Ove godine to je isporuka građevinskog materijala. Ranije nismo bili u prilici, zbog situacije uzrokovane pandemijom, da obiđemo naše korisnike i na vrijeme tenderišemo, projektujemo, uradimo što je do nas. Međutim, na ovaj način, podjelom građevinskom materijala i kasnije u podršci kod gradnje, nadam se da ćemo do kraja godine završiti započeto - rekao je Ramić novinarima u Foči/Ustikolini.

Načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac zahvalio je Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica FBiH koje je u teškim okolnostima osiguralo sredstva da pomogne 21 povratničkoj porodici.

- Naša lokalna zajednica će u saradnji s Ministarstvom gledati da pomogne u izgradnji putne infrastrukture, ali i da pomogne kod ugradnje materijala onima koji su u stanju potrebe - najavio je Kunovac.

Današnje ugovore potpisali su načelnici i gradonačelnici općina i gradova iz kojih dolaze povratničke porodice.

U ovoj godini u regiji Gornjeg Podrinja i Bosansko-podrinjskog kantona će biti podržano 30 porodica za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata ukupne vrijednosti više od 411.000 KM.