Vijesti / Izbori

Džaferović u Livnu: Izetbegović zna podnositi pritisak, Bećirović izdao na prebivalištu

Objavljeno: 29.09.2022. u 22:27

Večeras je u Livnu održan završni predizborni skup Stranke demokratske akcije, u organizaciji Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona. Skupu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je u svome obraćanju poručio da je jako zainteresiran za sredine poput Livna, u kojima Bošnjaci nisu u većinskom broju.

„Nisam se dvoumio kada sam pozvao. Htio sam da vam zahvalim za sve što činite za cjelovitu BiH. Vaš život ovdje, život naših povratnika u mjesta odakle su protjerani, i opstanak u tim sredinama je danas najpraktičniji i najbolji vid borbe za cjelovitu BiH i ja sam vam na tome zahvalan. Vlasti BiH moraju učiniti sve da vaš život ovdje bude dostojan čovjeka i da bude na što kvalitetnijem nivou“, kazao je.

Dodao je da su u proteklom periodu vođeni „teški razgovore kada je u pitanju Izborni zakon“.

„Bitan razlog što nismo prihvatali pragove za Dom naoda FBiH jeste pozicija Bošnjaka u Livanjskom i Posavskom kantonu, jer po tim rješenjima biste vi ostali bez predstavnika. Mi to nikada nećemo dozvoliti“, kazao je.

Dodao je da je HDZ tražio nešto što nije ravnopravnost, već isključivo borba za što više vlasti, što je pokazao i navodni draft OHR-a o izmjenama izbornog zakona.
„Dom naroda je zakonodavni dom u punom kapacitetu. Ako ga popunjavaju konstitutivni narodi onda svaki čovjek ima pravo da bude u njemu, a ne da se čitave sredine poput ove blokiraju i Bošnjaci iz Livna da ne mogu dati svog predstavnika“, kazao je.

Dodao je da je za cjelovitu BiH važno da i Hrvati iz Sarajeva, Tuzle i USK zadrze pravo da budu birani.

„Ja pozivam sve da vode računa o ovome jer put ove zemlje nije razdvaanje, već zajednički život i normalno funkcioniranje“, poručio je.

Kazao je da će građani 2. oktobra birati lidere koji će donositi sudbonosne odluke, te da izbori u BiH nikada nisu obični, jer odnosi nisu definirani unutar BiH.

„Pozicija BiH kao cjelovite države je neupitna. S vremena na vrijeme pojavi se neka priča, Dodik ispali glupost, sklon je tome, ali on to može objesiti mačku o rep. Nikada on neće otciepiti nii komad, neće mu dozvoliti patrioti ove države. Njemu, ako se ne živi u Bosni, neka onda ide drugdje“, kazao je.

Kazao je da se pokušava napraviti sistem u kojem snage koje su za podjele nadvladati nad onima koji vole BiH.

Kazao je da je država napredovala i jačala svaki put kad je SDA dobila podršku na izborima.

„Pogledajte sve instucije koje su izgrađene nakon 2000. SDA je vodila te procese“, kazao je.

Kazao je da je SDP u periodu Alijanse i Platforme pravio sporazume štetne za državu.

„Oni su jedan liberalni sistem prebivališta pretvorili u administrativno kontrolirani sistem prebvališta koji zavisi od policije RS koja dolazi  kontroliše povratnike. Oni su pokazali da su zbog fotelja spremni da naprave štetu, kao što je taj zakon o prebivalištu. Čovjeka koji je glasao za to – a ja sam ga na Parlamentu direktno upozoravao, ima snimak – nude danas kao kandidata za člana Predsjedništva. Onaj ko napravi takvu grešku, još namjernu, nikada ne može biti predsjednik Bosne i Hercegovine. Ne dajte to ljudi“, kazao je.

Džaferović je kazao da s druge strane Bakir Izetbegović nije popustio u pregovorima o Izbornom zakonu.

„Bakir Izetbegović je čovjek koji ima znanje, koji je razuman, tolerantan, hrabar, strpljv i vrlo odlučan. On i SDA nikada ne bi uradili ovu stvar koju su uradili ovi sa prebivalištem“, kazao je.

Dodao je da je Izetbegović učestvovao u pregovorima o Izbornom zakonu, zagovarao normalna rješenja i nimalo nije popustio.

„Neki nisu ni smjeli otići na te pregovore, a to je kukavičluk. Izetbegović je učestvovao, nudio normalna rješenja i nije dozvolio nikakvo diskriminatorno rješenje“, kazao je.

Kazao je da su država i narod s Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu sigurni, te da je potreban ozbiljan i odgovoran lider kakav je Izetbegović koji zna podnositi pritisak.

Skupu se obratio Hikmet Hodžć, nosilac liste za Skupštinu Kantona 10 i predsjednik KO SDA Livno, koji je naglasio da SDA slijedi

„Naš kanton je od strateškog i političkog značaja za Bosnu i Hercegovinu. On je demografski i geografski specifičan, jer je najveći kanton u Federacij. Najveći kanton u FBiH i čini 20% teritorije FBiH i 10% države, a multietnički je ii zato je specifičan. Kadrovi SDA u ovom kantonu su odradili veliki dio posla“, kazao je.

Skupu su se obratili i Adis Škerić, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH (izborna jedinica 1), te Amel Saltaga, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH iz izborne jedinice 12.