- Tokom sastanka je konstatirano da je Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko mjeseci postigla značajan napredak u reformskim procesima i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istaknuto je da je pokrenuto rješavanje većeg broja od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te da bi veliki dio njih do jeseni mogao biti ispunjen.

Posebno značajnim je ocijenjen sporazum o Mostaru, uz konstataciju da je to primjer kako se zajedničkim angažmanom i političkim kompromisom mogu prevazilaziti prepreke.

Sporazum o Mostaru, kao i angažman ad hoc grupe Predsjedništva BiH, navedeni su kao inicijalni momenti za ubrzanje reformi, koje će u krajnjem dovesti do dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine i otpočinjanja pregovora s Evropskom unijom.

Razgovarano je i o aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv pandemije koronavirusa i podršci koju EU pruža Bosni i Hercegovini.

Dio razgovora je posvećen i migrantskoj krizi, a sagovornici su ocijenili da je potrebno što prije završiti imenovanje ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je ambasadoru Sattleru i čelnicima EU-a za učešće u obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, te za podršku koju EU pruža radu Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

FAKTOR