Napad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković zbog toga što je stala u zaštitu pristupa BiH otvorenom moru predstavlja njegov novi doprinos u potkopavanju pozicije i interesa Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.
 
Republika Hrvatska je inicirala proglašenje isključive ekonomske zone na Jadranu, isključujući Bosnu i Hercegovinu iz toga, čime ponovo, nakon Pelješkog mosta, pokušava negirati pomorski status naše zemlje. Nakon što se ministrica Turković, na diplomatski način, bez želje za dizanjem tenzija u javnosti, usprotivila tome, Dodik je stao u zaštitu Hrvatske, a protiv prava i interesa države zagarantovanih Konvencijom OUN. 
Dodik  je pokazao mnogo puta do sada da je spreman, radi interesa susjednih država, izdati interese Bosne i Hercegovine, a upravo to i sada čini želeći se dodvoriti Zagrebu. Također, ostaje utisak i da se pokušava osvetiti ministrici Turković zbog slučaja Ikona, pa makar nanio ekonomsku štetu cijeloj Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. 
 

 

Milorad Dodik je posljednja osoba koja bi trebala da poziva Tužilaštvo BiH da reagira prema ministrici Turković. U Tužilaštvo i pred Sud BiH morao bi ići  on. Zbog protivustavnog referenduma, zbog propasti niza banaka  u RS, zbog afere ikona, uvrede predsjednice CIK-a i brojnih drugih korupcionaških afera.