Stranke tzv. Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) iz dana u dan u javni prostor plasiraju neistine i manipulacije s ciljem da izmole odluku Visokog predstavnika koja bi ih dovela na vlast bez volje predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naorda. Vrhunac Trojkine propagande je zajedničko saopćenje objavljeno u večernjim satima 27. februara 2023. godine. U njemu je navedeno najmanje devet neistina i manipulacija, kojima Trojka dezavuira bh. javnost.

NEISTINA TROJKE: Već u samom naslovu saopćenja navedeno je da SDP, NiP i NS u „slučaju nastavka blokada očekuju da Visoki predstavnik parlamentarnoj većini omogući da formira vlast“.

ČINJENICE: Ne postoji „nastavak blokade“ osim u izjavama stranaka Trojke. Blokada je postojala u mandatu 2018-2022. i provodio ju je HDZ preko predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, zbog čega nisu implementirati rezultati izbora 2018. godine i formirana nova Vlada FBiH. „Blokada“ nakon izbora održanih 2022. godine NE POSTOJI jer još uvijek nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, niti je počeo teći ustavni rok za formiranje Vlade FBiH.

Vlast se ne formira na način da to Visoki predstavnik nekome omogući, vlast se formira po Ustavu Federacije BiH.

NEISTINA TROJKE: „Javno proklamovana namjera dijela stranaka parlamentarne manjine da blokiraju uspostavu vlasti opasan su presedan“.

ČINJENICE: Drugi put u dvije rečenice navodi se riječ „blokada“, koja ne postoji. Manjina ne može nikada i nigdje blokirati većinu ako većina radi u skladu sa Ustavom i zakonom, što jasno govori da je riječ o potpuno nelogičnoj tvrdnji. Ne može biti riječi ni o „opasnom presedanu“, jer se takvi slučajevi nisu ranije događali. Jedino što bi moglo POSTATI presedan jeste pokušaj Trojke i HDZ-a da u formiranju vlasti zaobiđu predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda i da se predsjednik Federacije bira prije nego što je postignut cjelovit politički dogovor koji podrazumijeva i izbor premijera i Vlade FBiH.

NEISTINA TROJKE: „Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast“.

ČINJENICA: Riječ je o brutalnoj laži. Nevjerovatno je da bilo ko ko se ozbiljno bavi politikom izmisli da u Ustavu piše nešto čega u Ustavu nema. U Ustavu FBiH doslovno piše:

„Predsjednik Federacije, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.“

Dakle, većina u Zastupničkom domu NE IMENUJE, već POTVRĐUJE Vladu FBiH koju IMENUJE predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika.

Trojka bi željela da zaobiđe prvi korak predviđen Ustavom FBiH i zanemari odredbu da predsjednik i OBA potpredsjednika MORAJU dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH.

MANIPULACIJA TROJKE: „Svojim djelovanjem podržavaju tvrdnju secesionističkih snaga da je Federacija BiH nefunkcionalan dio države i “teret” za razvoj drugog entiteta. Sprečavanje formiranja vlasti u FBiH potiče dalju afirmaciju svih oblika neustavnog djelovanja, uključujući separatizam.“

ČINJENICE: Trojka prihvata narativ Milorada Dodika i opravdava njegov separatizam. Dodik ne zagovara sepratizam zato što je Federacija „nefunkcionalna“, već zato što provodi velikosrpsku politiku koja želi da uništi Bosnu i Hercegovinu.

Iako je HDZ blokirao izbor Vlade FBiH 2018. godine Federacija nije nefunkcionalna, već je, naprotiv, po svim parametrima uspješnija od entiteta RS. 

NEISTINA TROJKE: „Stranke čiji dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku očito sve blagonaklonije gledaju na kreiranje atmosfere bezakonja i haosa, po uzoru na neke slične prakse na Istoku. Najave nereda, pozivanje na nemire i nametanje vladavine sile umjesto vladavine prava očit je primjer razbojničkog mentaliteta kojim se te iste strukture namjeravaju služiti za opstanak na vlasti.“

ČINJENICA: Osim što je nepismen, i ovaj dio saopćenja Trojke je neistinit. SDA ne poziva na okretanje Rusiji i Istoku i Trojka neće uspjeti u gebelsovskom ponavljanju laži. Istina je da su SDA i njeni kadrovi glavni predvodnici EU i NATO integracija Bosne i Hercegovine. Rusiji je okrenut SNSD i dijelom HDZ, koji je pozivao na jačanje ruskog uticaja u našoj zemlji, s kojima Trojka u koaliciji na državnom nivou „relaksira odnose“.

Tvrdnja da SDA „najavljuje nerede i poziva na nemire“ još jedna je gebelsovska laž. SDA poziva na poštivanje Ustava FBiH i politički dogovor, dok Trojka poziva na pravno nasilje i nametanje odluka kako bi se domogla vlasti. Jedini političar koji je u posljednje vrijeme pozivao na nerede je Predrag Kojović iz Naše stranke.

Tvrdnja o „razbojničkom mentalitetu“ najbolje opisuje upravo one koji su je napisali.

MANIPULACIJA TROJKE: „Takozvana događanja naroda su oprobani recept totalitarnih država, represivnih i diktatorskih režima.“

ČINJENICE: Tragikomično je kada SDP, kao pravni sljednik Komunističke partije i Saveza komunista potpiše saopćenje u kojem „propisuje recept“ za totalitarnu državu i represivni i diktatorski režim. Iskustvo i tradicija su čudo. SDA je prva demokratska stranka u Bosni i Hercegovini, a njeni osnivači su bili žrtve upravo totalitarne države kojom su upravljali komunisti koje SDP nasljeđuje.

NEISTINA TROJKE: „Ako su neke stranke uspjele “stimulisati” pojedine opozicione zastupnike da preko noći postanu politički prebjezi, to im ne daje za pravo da smatraju da su kupili volju cijelog jednog naroda.“

ČINJENICE: SDA nije „stimulisala“ nikoga da postane „politički prebjeg“. Istina je da dio zastupnika nije želio da bude dio političke grupacije koja pokazuje servilan odnos prema Dodiku i Čoviću, i da su se vratili u SDA čiji su članovi ranije bili. Pokušaj „stimulisanja“ zastupnika vršio je predsjednik NIP-a Elemedin Konaković, o čemu postoje pisani dokazi u telefonu Muje Puzića i izjava zastupnika u Skupštini BPK Nijaza Musića. To je dovoljno razloga da nadležno tužilaštvo pokrene istragu protiv Konakovića.

Niko nije „kupio“ volju cijelog jednog naroda, ali je činjenica da su izborni rezultati omogućili SDA i DF-u da u Klubu Bošnjaka izaberu predsjednika/potpredsjednika Federacije i da on predstavlja volju bošnjačkog naroda u rukovodstvu Federacije.

MANIPULACIJA TROJKE: „Izborni rezultati su jasni, kao i parlamentarna većina“

ČINJENICE: Iako ovom tvrdnjom žele sugerirati da su pobjednici izbora i da imaju parlamentarnu većinu, čelnici Trojke ponovo manipulištu. Pobjednik izbora na svim nivoima za parlamente je SDA.

Trojka nema parlamentarnu većinu. Ni sama, ni sa HDZ-om, čije rezultate Trojka u javnim nastupima redovito pripisuje sebi. Ni Trojka plus nema većinu, osim ako ponovo ne uračunaju rezultat HDZ-a.

Trojka ima 28 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. SDA sama ima 26. DF, kojeg Trojka po nalogu HDZ-a nije smjela ni pozvati u koaliciju, ima 12 mandata. Dakle, SDA i DF imaju 10 mandata više od Trojke.

Trojka nije mogla sama kroz klubove naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uopće kandidirati predsjednika/potpredsjednika FBiH. U Klubu Hrvata i Klubu Bošnjaka to su jedino mogli i učinili su HDZ, odnosno SDA i DF. Ni u Klubu Srba Trojka nije mogla sama kandidirati predsjednika/potpredsjednika FBiH, već su im bile potrebne ruke trojice Srba iz HDZ-a. Dakle, bez HDZ-a Trojka ne bi uopće bila u prilici da razgovara o formiranju vlasti.

NEISTINA I MANUPILACIJA TROJKE: „U slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obavezom omogući parlamentarnoj većini da realizuje svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH.“

ČINJENICE: Već smo razjasnili da ne postoje ni „blokade“, a naročito ne „neustavne blokade“. Dakle, ponovljena neistina. Ponovljena je i neistina „ustavno pravo“ parlamentarne većine, što smo također razjasnili. Paradoksalan je i nelogičan poziv Trojke Visokom predstavniku da „omogući parlamentarnoj većini da formira vlast“. Ako je to „ustavno pravo“ kako tvrdi Trojka, zašto onda pozivaju Visokog predstavnika? Dovoljno je da primijene „ustavno pravno“, zar ne?

Još jedan u nizu paradoksa je da je u julu 2022. godine upravo SDP pozvao na proteste ispred OHR-a zbog najave da će biti nametnute izmjene Izbornog zakona. Na protestu su učestvovali predstavnici svih probosanskih stranaka. Nakon što je Visoki predstavnik u izbornoj noći, u koordinaciji sa zvaničnim Zagrebom, ipak nametnuo izmjene Izbornog zakona, Trojka ne protestuje protiv toga, za razliku od SDA i DF-a koji su uputili apelacije Ustavnom sudu BiH (Komšić i Džaferović). Trojka umjesto toga sada moli Visokog predstavnika da nastavi nasilje nad Ustavom i uvede ih u vlast.