Vijesti / Novosti

Dedić na Političkoj skupštini EPP u Briselu

Objavljeno: 25.06.2024. u 13:44

Dr.sc. Sedad Dedić je, u svojstvu, medjunarodnog sekretara SDA BiH, u Evropskom parlamentu u Briselu 24. i 25. juna na Političkoj skupštini EPPa ukazao na neke od najvažnijijih izazova za BiH i na odredjena očekivanje od EU i EPP u slijedećem periodu.

U izlaganju, na plenarnom dijelu Skupštine EPPa, prenio je čestitke predsjednika SDA BiH g. Bakira Izetbegovića za izuzetan rezultat EPPa na izborima za Evropski parlament. Prenio je i stav da je SDA, kao najveći član EPP iz BiH, orjentisana da podržava jačanje EPPa zbog činjenice da odgovorna i snažna politika EPPa može sačuvati dostignuti nivo demokratije i ljudskih prava u Evropi. Naglasio je da SDA očekuje da EPP kao najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu nastavi snažnu podršku BiH na evropskom putu i putu očuvanja i unapredjenja pravne države i ljudskih prava u BiH.

Konstatirao je da je institucija OHRa kreirana kao dio dejtonskog pravnog uredjenja BiH zbog odredjenih slabosti i mogučnosti političkih blokada pravnog sistema BiH. Ukazao je da svi koji plediraju na slabljenje institucije OHRa i na smanjenje nadležnosti OHRa idu na ruku planovima g. Putina da putem svojih satelita u BiH i Srbiji destabilizira BiH i regiju. Institucija OHR u pravnom sistemu BiH ima zadatak da otkloni političke blokade sistema, da zaštiti vladavinu prava, da zaštiti evropski put BiH i da spriječi antidejtonske aktivnosti.

Na kraju izlaganja je upozorio na opasnosti po mir i stabilnost BiH i regije koje su jasno najavljene u Deklaraciji svesrpskog sabora od 08. juna 2024. godine iza koje su zvanično stali i predsjednik Srbije g. Vučić i drugi zvaničnici Srbije kao i g. Dodik koji je na svesrpski sabor došao nakon sastanka sa g. Putinom u Sant Petersburgu. Kada se pravno i politički analizira Deklaracija svesrpskog sabora u odnosu prema BiH vidljive su jasne najave kršenja principa medjunarodnog prava i pravnih temelja na kojima počiva Evropska unija, a navedeno se vidi kroz jasne najave napada na teritorijalni, politički i ekonomski suverenitet BiH, podrivanje Dejtona, institucija BiH i OHRa. U prevodu značenja za BiH predmetna deklaracija se može nazvati i "Javna najava pripreme nove agresije Srbije na BiH". Dodatni aspekti opasnosti jesu javna podršku deklaraciji i opasnim stavovima deklaracije od strane Rusije i predsjednika Republike Srbije i ostalih zvaničnih institucija Srbije.