Vijesti / Novosti

Danas Dan pobjede nad fašizmom praznuju oni koji veličaju zločince i negiraju genocid

Objavljeno: 09.05.2021. u 14:02

Danas je u bratunačkom naselju Glogova, obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom mjestu, koja je održana u okviru manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani danas su položili cvijeće na spomen – obilježju ispred lokalne džamije.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logor OŠ Vuk Karadžić, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. 

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijena su 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila  beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. Dan pobjede nad fašizmom danas u ovom entitetu slave oni koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid, poručio je Salkić.

-U ovom mjestu 9. maja 1992. godine fašizam se ukazao u svom najgorem obliku. Strijeljani su civili samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere.

Danas se u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se od strane onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid. Licemjerno je to.

Vlast koja negira zločine, sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Da nije tužno i žalosno bilo bi smješno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid.


Porodice ovih nevinih žrtava Glogove očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno. Tražimo da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992. godine.

Tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Zločinci koje mi  srećemo svakoga dana trebaju biti hapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada.

Mi nikada nećemo prestati o ovome govoriti niti ćemo  prestati pozivati na odgovornost, neka niko ne očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde za žrtve  i kazne za zločince.

kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA ENTITETA RS