U prvom se poziva OHR da izvršava svoje obaveze po pitanju unapređenja i poštovanja ljudskih prava i povratka raseljenih osoba i izbjeglica u bh. entitetima RS i FBiH, s obzirom na to da je po Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma to obaveza visokog predstavnika, tako što će ukinuti diskriminacijsku praksu u javnim ustanovama i organima uprave po pitanju potrebe maternjeg jezika, obrazovanja, zapošljavanja, sigurnosti imovine, prava na privređivanje itd.

Također predlažu da zaključkom Narodna skupština RS-a iskaže posvećnost poštovanju člana 5. Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem se kaže: "Visoki predstavnik je konačni organ na terenu za tumačenje Dejtonskog sporazuma o implementaciji mirovnog rješenja".

Narodni poslanik u NSRS-u i član poslaničke grupe Zajedno za BiH
Edin Ramić na svom Facebook profilu je pozvao Valentina Inzka da posjeti Narodnu skupštinu kad već prolazi blizu Banje Luke.

"Svi ga imamo nešto upitati, gdje je bio svih ovih godina i kako se odnosio prema povjerenoj mu dužnosti", napisao je Ramić te je dodao da jedino predstavnici Bošnjaka imaju očekivanja od institucije visokog predstavnika i poštovanje prema njoj, dok je za druge visoki predstavnik predmet ismijavanja.

"A mi Bošnjaci imamo očekivanja da će OHR nešto uraditi, možda ne za nas, nego za državu za čije funkcioniranje je neophodna karika. Predložili smo i zaključke, pa vidjet ćemo" na kraju je istakao Ramić.

KLIX