Ustav Posavskog kantona sadržavao je neustavne odredbe i diskriminirajuće članove, poput onih o konstitutivnosti naroda ili nazivu jezika.

Vlada Posavskog kantona razmatrala je prijedloge amandmana na Ustav Posavskog kantona. Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u kantonu i amandman koji se odnosi na jezik bošnjačkog naroda. Naredni koraci su na zastupnicima u Skupštini Posavskog kantona na kojoj je i konačna odluka.

Od 1996. godine, kada je donesen Ustav Posavskog kantona, Srbi u ovom dijelu države nisu konstitutivan narod. I nije to jedina diskriminirajuća odredba u Ustavu.

- Nakon decenijske borbe koja je trajala danas je učinjen prvi značajni korak. Naime, Vlada je usvojila prijedloge amandmana od kojih posebno izdvajamo amandman koji se odnosi na bosanski jezik i konstitutivnost srpskog naroda u Posavskom kantonu - ističe Anes Osmanović, ministar u Vladi PK.

Zastupnik Mehmed Memišević (SDA) očekuje korektan odnos svih zastupnika, razuman pristup imajući u vidu Odluke Ustavnog suda FBiH poštivanje hijerarhije pravnih akata i činjenicu da je Ustav FBiH pravni akt više pravne snage u odnosu na Ustav Posavskog kantona.

- Ustavni sud je u svojoj presudi bio jasan da se mora ispraviti termin "bošnjački jezik" u bosanski jezik. Ne možemo ulaziti u polovične izmjene ustava. Ustav kantona mora biti usklađen s Ustavom Federacije i Ustavom Bosne i Hercegovine. Pored "tehničkih" pitanja koja će biti promijenjena, a obilovala su brojnim nelogičnostima gdje se navodi i da "teritorij Posavskog kantona obuhvaća područja općina Odžak, Orašje, Brčko, Bosanski Brod i Bosanski Šamac", iako (Bosanski) Brod pripada entitetu Republika Srpska, Brčko je distrikt - zasebna administrativna jedinica, dok je samo dio (Bosanskog) Šamca pripao Federaciji BiH i ovom kantonu, od kojeg je formirana općina Domaljevac-Šamac - kaže Memišević.

U kantonalnom ustavu se navodi i da se "Skupština Posavskog kantona sastoji od 30 zastupnika čiji mandat traje dvije godine", dok je u praksi i prema Izbornom zakonu BiH to "21 zastupnik s mandatom od četiri godine".

- Naravno da su ova pitanja bila puna nelogičnosti na koja smo također godinama upozoravali putem domaćih i međunarodnih faktora. Posebno izdvajamo aktivnost Premijera Vlade FBiH Fadila Novalića koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu i koja će ipak biti implementirana, a osigurava ravnopravnost svih naroda u Posavskom kantonu - kaže Memišević.