Odbijanjem da učestvuje na sastanku u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, s ciljem približavanja stavova po pitanju formiranja Vijeća ministara i slanja modificiranog ANP-a, Milorad Dodik je pokazao svima da nema istinsku volju za rješavanjem postojećih zastoja, te da mu je stvarna namjera produbiti krizu i nestabilnost.

Vodeći politiku ultimatuma i ucjena, umjesto politike dijaloga i kompromisnih rješenja, Dodik je direktno srušio Principe o formiranju vlasti, koji je i sam potpisao, uključujući i član 3. koji definiše obaveze na NATO putu BiH. Ako potpišete da ćete poštovati Zakon o odbrani i odluke Predsjedništva o MAP-u, to može značiti samo slanje ANP-a.

Što se tiče SDA, mi ćemo ostati  dosljedni potpisanim Principima, i nakon što prođe 30 dana, jer principi ne mogu imati rok trajanja.

Jedino rješenje je da se svi pridržavaju potpisanih Principa, te da se u tom okviru traži kompromisno rješenje. Mi ostajemo pri stavu da je reducirani ANP realno rješenje, a koje može zadovoljiti sve strane u BiH, kao i Brisel, koji insistira da BiH ispoštuje svoje međunarodne obaveze.

Ukoliko odbije dijalog i kompromis, Dodik mora da zna da ultimatumima, ucjenama i prijetnjama nikada neće dovesti do toga da entitet diktira volju državi, niti se može desiti da Dodik diktira svima drugima u BiH. Na svaki eventualni pokušaj antidejtonskih aktivnosti, dobit će vrlo jasan odgovor, i s naše strane i od međunarodne zajednice koja mu je već  poslala  jasne signale.