Gašenje programa Federalne televizije (FTV) nedopustiv je atak na dio javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine. 

Televizijski programi nisu se gasili ni u ratnom vremenu, niti u periodima ranijih finansijskih kriza. Ni sada ne postoji nikakvo opravdanje za takav postupak. 

Uprava BHRT je, odbijajući da potpiše ugovor koji se provodio punih šest godina, onemogućila ubiranja pretplate i time nanijela milionsku štetu i BHRT i FTV-u, a nakon što je oba emitera ostavila bez sredstava, odlučila da zbog duga ugasi FTV. 
Međusobna potraživanja i odnosi BHRT-a i FTV-a, kao i način raspodjele sredstava od pretplate, moraju se rješavati u zakonskim okvirima i uz podršku nadležnih državnih i federalnih institucija, a ne jednostranim odlukama o obustavljanju programa.

Javni medijski sistem pripada građanima koji ga finansiraju. Nijedan pojedinac, pa ni Uprava BHRT-a, nema pravo da svojim odlukama gasi bilo koji dio sistema i građanima oduzima zakonsko pravo na informisanje putem javnim medijskih servisa. S obzirom na dalekosežne veoma štetne posljedice, pozivamo nadležne pravosudne institucije da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti. 

Uzimajući u obzir postupke i izjave čelnika Trojke, očigledno je da ova stranačka grupacija stoji iza poteza Uprave BHRT-a, s namjerom da politički ovlada medijskim servisom.

Resorni državni ministar Edin Forto je posljednjih mjeseci u javnosti gromoglasno najavljivao “rješenje za održivi javni servis”. Fortino “rješenje” je dovelo do gašenja programa FTV-a. To je očigledno samo uvertira za naredne korake Trojke, koje je u svojoj izjavi najavio predsjednik NIP-a, tvrdeći da će se “dugoročno rješenje desiti kada u menadžmentima FTV-a i BHRT-a budu sjedili ljudi koji će raditi onako kako politike Trojke to budu od njih tražile”.