Komentirajući činjenicu da je na današnjoj sjednici Doma usvojen zaključak delegatkinje Kluba Hrvata iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Lidije Bradare kojim se traži izbor i imenovanje članova CIK-a na osnovu javnog konkursa jer se tvrdi da sadašnji saziv nije izabran i imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je jasno kazao da će CIK nastaviti raditi te da takav zaključak ne znači ništa.

- CIK je legalan i o tome može odlučivati sud, ako se uvede takva praksa mi bismo mogli kojekakve slične zaključke donositi. U pitanju je politikantski vjerovatno i predizborni pokušaj od kojeg neće biti ništa - podvukao je Izetbegović.

Odbacio je tvrdnje da postoji ugroženost hrvatskog naroda u BiH, naglašavajući da Hrvati imaju sve mogućnosti da zaustave sve što žele na nivou Federacije i države, a predstavnici srpskog naroda još imaju i entitetsko glasanje te kaže da ako je neko ugrožen onda je to BiH i njeni patriote.

Govoreći o usvojenom zaključku delegata Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se poziva Dom naroda da podrži inicijativu entitetske Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između dva entiteta i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, Izetbegović je kazao da je dijalog dobrodošao, ali je vrlo jasno ko može voditi dijalog o onome što su nadležnosti i pitanja države.

- Entitet Republika Srpska, entitetska skupština i poslanici su proizveli ovu krizu pa neka je i rješavaju. Ne znam zašto to pokušavaju spustiti na nivo entiteta jer smo mi to već odbili. Neće se govoriti o BiH na nivou entiteta nego na nivou državnih institucija i predstavnika - poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najavu Delegacije Evropske unije u BiH o ugroženosti 600 milina eura za razne projekte ako se nastavi ovakvo stanje u zemlji, kazavši da je to vrlo loša strategija što je rekao i dužnosnicima Evropske unije, ocjenjujući da bi sankcije trebalo precizno usmjeriti na one koji prave probleme, a ne na narod i BiH.

Mišljenja je da je to strategija od koje će se odustati jer nema smisla produbljivati siromaštvo i zaustavljati razvoj BiH, jer se time ništa neće postići.

Izetbegović se danas osvrnuo i na pitanje izmjena Izbornog zakona i pregovore koji se u tom smislu vode, naglašavajući da bi se održavanje izbora koji su planirani za oktobar ove godine mogli maksimalno odgoditi za mjesec dana, ali oni će biti održani.

- Bilo bi dobro da riješimo sve do tada što bi se riješilo izmjenama Izbornog zakona BiH. Tu prije svega mislim na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Lider HDZ-a Dragan Čović pokazao je optimizam. Jučer je trebao biti navodno sastanak u Mostaru koji se nije dogodio. Ne znam o čemu se radi, niti sam pozvani, niti je lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić pozvan - istaknuo je.

Dodao je da nema najava predstavnika međunarodne zajednice da će dolaziti skoro jer vjerovatno čekaju da se približe stavovi političara kada je u pitanju prije svega federalni nivo. Bilo je, kaže, nekih pomaka u dogovorima o kojima danas nije htio govoriti, ali kaže da nije nemoguće da se neki sporazum postigne.

- Zna se naš stav o uspostavljanju boljeg funkcioniranja Federacije BiH i ako bude razumijevanja za njega može zaista i doći do sporazuma - zaključio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

FENA