Vijesti / Novosti

Za snažne Živinice, u zdravom timu napraviti jaču i prosperitetniju zajednicu

Danas je  u prostorijama Operativnog izbornog štaba GO SDA Živinice održana press konferencija na kojoj su se predstavile kandidatkinje GO SDA za predstojeće loklne izbore.

Objavljeno: 20.10.2020. u 14:34

SDA je stranka koja daje priliku i prostor mladim i ženama u prilog tome govori podatak da je prosjek starosne dobi nase liste 35 godina a da od 36 kandidata njih 15 su žene. Razlozi zbog kojih smo prihvatile kandidaturu i tražimo Vaše povejrenje su prostor koji sa stanovišta naših užih strtučnosti vidimo kao priliku da poboljšamo uslove zivota u našem gradu.

Jedan od problema jeste i podpomognuta oplodnja, svakodnevno smo svjedoci da se brojni bracni parovi kreditno zaduzuju kako bi obavili podpomognutu oplodnju i postali roditelji jer im je ova metoda jedina sansa za roditeljstvo. U TK trenutno, od neplodnosti se lijeci 15-17% parova sto aludira da je ovo jedan od velikih problema nase zajednice. ZZJZ TK refundira jedan dio sredstava potrebnih za sam postupak a lijekovi koji se primjenjuju prije, u toku i poslije postupka korisnici licno finansiraju. Moj doprinos u rjesavanju ovog problema bi bio izdvojiti dio sredstava iz budzeta grada Zivinica za finansiranje terapije potrebne tokom postupka te osnvanje udruzenja koje bi dalo psiholosku pomoc takvim parovima.“ –kazala je kandidatkinja pod rednim brojem 13. Dr. Edina Šišić.

Grad Živinice ja u proteklih nekoliko godina, na praktičnim primjerima strateškog razvoja lokalne zajednice pokazao kako je moguće uspješno realizirati i omogućiti brži napredak i razvoj.  Željom za napredak našeg grada, svojom kanidaturom želim doprinijeti daljem razvoju kroz ideje i prijedloge koje ću temeljiti na nekoliko principa: sprecavanje odlaska mladih i njihovim zaposlenjem kroz poboljšanje dosadašnjeg ambijenta za investiranje u grad Živinice, kao i okolna mjesna područija sa neiskorištenim potencijalima za turizam i kulturno historisjska nasljeđa. Istakla je u svom obraćanju kandidatkinja pod rednim brojem 6 doktorica Amira Kudić.

U svom obraćanju kandidatkinja pod rednim brojem 33.Prof. razredne nastave  Admira Vrtagić istakla je potrebu povećanja pažnje prema gradjanima treće životne dobi, smtrajać da im treba omogućiti bolje uslove života. Kako i sama potiče iz šehidske kategorije posebno je podvukla brigu o članovima porodica  i čuvanje uspomene na one koji su dali svoje najsvetije za našu domovinu-svoj život. „ Ukoliko mi poklonite svoje povjerenje jedan iznos svog paušala ću preusmjeriti u stipendiranje uečenika lošeg materijalnog stanja ili bez jednog il oba roditelja.“ –kazala je na kraju kandidatkinja Vrtagić

Prisutnima se obratila i poslanica u Predstavničkom domu federlanog Parlamenta Edita Mzić koja je pozvala sve da daju podršku najkavlitetnijoj listi SDA i kandidatu za gradonacelnika dr.Samir Kamenjaković, naglašavajući posebno potrebu da žene koje čine 50% biračkog tijela treba da podrže žene.