Nadam se da je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću bilo barem malo neprijatno kada je zasluge za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma pripisio koalicijskim "kompromisima" i "dogovorima", pri tome kritikujući opoziciju.

Da opozicioni zastupnici nisu potpisima zatražili i inicirali održavanje današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ovaj Zakon sasvim sigurno ne bi danas bio usvojen.

Da smo čekali "kompromise" vladajuće koalicije, ne samo da Bosna i Hercegovina ne bi ispunila jedan od tri uvjeta Evropske unije za otvaranje pregovora već bi država završila na "sivoj listi" Moneyvala, što bi nanijelo katastrofalne posljedice našoj privredi.

Umjesto pripisivanja tuđih zasluga, i za Nikšića i cijelu državu bi bilo mnogo bolje da traži "kompromis" sa koalicionim partnerima o popravljanju Zakona o sukobu interesa, čije su izmjene uvjet EU-a i kojeg su upravo SDP i njihovi današnji koalicioni partneri uništili posljednji put kada su činili vlast na državnom nivou.

Nažalost, umjesto ispunjavanja preostala dva uvjeta koje je EU postavila pred našu zemlju, Trojka je posvećena zadovoljavanju potreba HDZ-a koje se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH.

Pozivam ih da usvojimo Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima BiH koji će biti usklađeni sa evropskim standardima i potrebama građana, a da konačno ispunjavanje želja HDZ-a i SNSD-a stave u drugi plan kako bi Evropsko vijeće 21. marta moglo donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.