Posjeta potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, u austrijskom zatvoru, predstavlja monstruoznu poruku žrtvama Stojićevih zločina, kojom se dalje ruinira međunarodni ugled Hrvatske i potkopavaju odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bivši ministar odbrane tzv. «Herceg-Bosne» Bruno Stojić je pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je imao za cilj podjelu BiH i trajno uklanjanje bošnjačkog stanovništva sa okupirane teritorije, te Brkićeva posjeta tom zločincu predstavlja poruku koju mi u BiH jako dobro razumijemo.

To je izraz iste one politika zbog koje je ratno rukovodstvo Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom proglašeno odgovornim za učešće u UZP-u, i ukoliko se najviši zvaničnici Republike Hrvatske ne ograde od Brkićevog postupka i upute izvinjenje žrtvama, to će značiti da Brkić predstavlja dominantni glas hrvatske politike.

Dosad je bilo nezamislivo da zvaničnik jedne članice EU u zatvoru posjećuje ratnog zločinca, kojeg je međunarodni sud proglasio odgovornim za ubistva u logorima, protjerivanja, torture, seksualna zlostavljanja i druge zločine. Jasno je da ni u jednoj civiliziranoj državi nije moguće da visoki zvaničnici posjećuju ratne zločince u zatvoru, a da za to ne snose odgovornost i posljedice.