Vijesti / Novosti

Ministar Ramić i muftija Ljevaković s povratnicima na Sokocu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković posjetili su povratničku zajednicu u opštini Sokolac.

Objavljeno: 12.03.2021. u 18:35

Ministar Ramić se sastao sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom gdje je razgovarano o realizovanim i planiranim projektima od značaja za povratnike. Iskazana je spremnost da se u narednom periodu zajedničkim djelovanjem podrže infrastrukturni projekti, naročito putna infrastruktura koja povezuje više povratničkih naselja.

U povratničkom mjestu Knežina u toku je izgradnja objekta za potrebe Medžlisa Islamske zajednice Kaljina čiju izgradnju finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

„Prošle godine smo posjetili Knežinu, predstavnici  Islamske zajednice su istakli važnost izgradnje objekta i prvu fazu smo već završili. Danas smo tu da sagledamo potrebe i nastavimo sa izgradnjom kako bismo objekat stavili u upotrebu.“ – ističe Ramić

Muftijstvo sarajevsko nastoji poboljšati kvalitet vjerskog života povratnika i obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu.

„Danas smo u posjeti našim povratnicima na području opštine Sokolac, kako bismo im pružili podršku u njihovim aktivnostima na ovom prekrasnome kraju. Muftijstvo sarajevsko, kao i Islamska zajednica ucjelini, uvijek je na raspolaganju i usluzi našim povratnicima, koji su se vratili na svoja ognjišta. Također, obišli smo zgradu Medžlisa Islamske zajednice Kaljina, čija se adaptacija odvija uz pomoć Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, na čelu sa ministrom  Edinom Ramićem. Ovaj objekat ce olakšati rad Medžlisa, ali i biti na usluzi našim džematlijama. Zahvalni smo Ministarstvu što je podržalo projekat rekonstrukcije i adaptacije zgrade Medžlisa, te se nadamo da njihova pomoć neće izostati i u budućnosti” -  rekao je muftija sarajevski i zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković

Ramić je posjetio i mlade povratnike Bajrić u mjestu Meljine, koji su odlučili razvijati svoju poslovnu ideju u svom mjestu povratka.

„Uvijek nas dodatno raduju mladi ljudi koji odluče svoju egzistenciju tražiti u svojim povratničkim mjestima. Vidjeli smo danas nekoliko visokoobrazovanih mladića koji svoju poslovnu ideju vežu za svoje rodno mjesto. Svoj patriotski čin su pokazali prvo kroz obrazovanje, a onda i kroz razvijanje poslovne ideje. Našu podršku će imati svi koji se odluče na slične korake i pomoći ćemo im na sve moguće načine“ - zaključuje Ramić.