- Pobjednici su građani i glasači u Mostaru - rekao je Izetbegović, dodajući kako je ovo dobar dan za taj grad i Bosnu i Hercegovinu..

Kako je rekao, radi se o dogovoru da se pokuša ponovo izbalansirati etnički i građanski princip, što je Dejtonski princip.

Izetbegović je kazao da će prihvaćeni model pratiti proporcionalno broj glasača po izbornim jedinicama. Prema njegovim riječima, bitan je dogovor o Statutu, kojim će se osigurati da se Mostarom rukovodi, odnosno vlada zajedno.

- To znači mnogo blokada, usporavanja procesa, ali u ovom času je tako. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati normalniji Statut, ali neka buduća hoće - izjavio je Izetbegović.

Kazao je i da potpisani sporazum nije onakav kako se prethodnih dana prenosilo u medijima.

- Rano je govoriti o sudarima Statuta sa Ustavom. Mislim da je on takav da se Mostarom zajednički vlada, da niko sam ne može uraditi nešto, a da ga ovaj drugi ne zaustavi - izjavio je.

Dodao je i da neke stvari sazrijevaju, i da neki dogovori, koji su ranije izgledali nemogući - sada to više nisu. Također, naveo je i kako će Srbi u Mostaru dobiti kvalitetnu poziciju i da će biti "jezičak na vagi".

Izetbegović je, govoreći o drugom postignutom sporazumu, o Izbornom zakonu, rekao da su SDA i HDZ dali komotan rok od godinu dana da se uklone i sve vrste diskriminacija koje se odnose na narod i građane.

- Presuda Ustavnog suda u predmetu Ljubić, Komšić, presuda Suda u Strazburu, koje afirmiraju građanski princip. To neće biti lako, ali nije nemoguće uz pomoć prijatelja, eksperata Venecijanske komisije. Zadali smo rok od godinu dana da to riješimo - kazao je Izetbegović.

Čović je, komentarišući sporazum o Izbornom zakonu, kazao da žele osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, uključujući Predsjedništvo BiH.

Istakao je kako ih taj sporazum obavezuje da u roku od tri mjeseca započnue pregovore o Izbronom zakonu BiH i u roku od šest mjeseci postignu dogovor u vezi s tim, te da do kraja naredne godine bude usvojen u parlamentarnoj proceduri.

O sporazumu o Mostaru, je kazao:

- Već iduće sedmice SDA i HDZ podnose Prijedlog izmjena Zakona za izborima u Mostaru kako bi se održali izbori održali zajedno s lokalnim izborima - rekao je.

Definiran je, kako je dodao, novi Statut koji će biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

- Sada je sigurno da će u Mostaru biti izbori kada budu organizirani lokalni izbori - poručio je Čović.

FAKTOR