Na sastanku, koji je održan u zgradi institucija BiH, trebalo se razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, a na temelju ranijeg političkog dogovora kojeg su ove dvije stranke postigle u Mostaru.

- Da podsjetim, sve presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu moraju se implementirati i to je taj politički dio sporazuma kojeg smo potpisali prije nekoliko mjeseci. Naizgled te presude su u koliziji, ali nisu jer insistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, građanskom i etničkom. Eventualni dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja – izjavio je Izetbegović.

Objasnio je da eventualni dogovor moraju prihvatiti dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i delegati u Domu naroda.

- Prije toga ga moraju prihvatiti i predstavnici koalicionih partnera SDA, a to su DF i SBB. U ove pregovore sam krenuo uz dogovor sa Komšićem i Radončićem. SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao zastupnički domovi. Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni. Imaju pravo štititi vitalni nacionalni interes i to je sve. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti bez obrazloženja sve što zastupnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom – kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da je rješenje izbora u Mostaru izgledalo nemoguće, ali je to pitanje ipak riješeno.

- Ozbiljan nastavak razgovora između SDA i HDZ-a nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine. Dvije godine smo već bez federalnog nivoa vlasti i već osam mjeseci smo bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe Lokalni izbori jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom periodu ono će biti napadnuto od drugih stranaka. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljava same izbore. Čemu izbori i čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora – pojasnio je Izetbegović.

Prokomentirao je Izetbegović i posjetu Milorada Dodika Zagrebu, te je u tom kontekstu kazao da politika koju Dodik oličava je politika destabilizacije, podjela, secesionizma, kočenja BiH na njenom euroatlantskom putu, gušenja i usporavanja rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, vrijeđanja Hrvata i Bošnjaka koje je nedavno nazvao ustašama i balijama i ignoriranje njihovog prava na legitimne predstavnike u strukturi vlasti entiteta RS.

- I Dodik je član Predsjedništva BiH. On nije predsjedavajući. To je Šefik Džaferović. On u ovom času predstavlja BiH. Njegova politika je, za razliku od politike Milorada Dodika, stabilizirajuća i reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete. Milanović je pozvan u zvaničnu posjetu. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića, veoma je loša poruka. U izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja. To je poruka nepoštovanju BiH, njenih predstavnika i njene hijerarhije. U svakom slučaju sačekat ćemo kakvi će zaključci biti i da li će oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga – zaključio je Izetbegović.

Ponovio je Izetbegović da daljih pregovora sa HDZ-om neće biti dok se ne formira nova Vlada FBiH, te je podsjetio da zakon kaže da se rezultati izbora moraju implementirati.

- Ne možemo ucijenjeni pregovarati – poručio je predsjednik SDA.

Kazao je Izetbegović da, što se tiče njegove stranke, sve može biti završeno u ovoj sedmici kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata. Na upit o posjeti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, kazao je da je dobio poziv od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

- Ja sam mu kazao sve iste stvari. Ali on se ne slaže. On smatra da treba razgovarati, da se samo kroz razgovor neka rješenja mogu postići. Pozvao je i mene da ga posjetim. I gospodin Plenković me pozvao da ga posjetim. Vidjet ćemo kakve će danas poruke biti sa ovih sastanaka, pa ću onda i ja odlučiti da li da idem u te posjete – izjavio je Izetbegović.

Ponovio je predsjednik SDA da Izborni zakon obavezuje stranke na implementaciju izbornih rezultata. Kada je u pitanju koalicija sa SBB-om, kazao je da ona egzistira u Vladi FBiH i u nekoliko kantona.

- Kada su teški odnosi između SBB-a i SDA, Radončić i ja se sastajemo, čujemo se i pravimo pomake. Naprimjer, ovaj dogovor o Mostaru nije uopće napravljen u dobroj atmosferi između SDA i SBB-a. Imamo te oscilacije koje prevazilazimo. Pravimo neke napretke kada su ti odnosi dobri. Što se mene tiče, gledat ću da što više bude tih dobrih momenata između SBB-a i SDA – kazao je Izetbegović.

Pojasnio je Izetbegović da SDA očekuje od HDZ-a da odustane od mehanizama kojima zaustavlja popunjavanje Ustavnog suda FBiH i formiranje Vlade.

- Ne može manjina poništavati volju većine iz zastupničkog dom. To se u ovom času radi. Ako su spremni da idu u tom smjeru, da prave ustupke, i mi ćemo naći način da za njih iznađemo rješenje – izjavio je Izetbegović.

Poručio je Izetbegović da je hrvatski narod jednak sa ostalim narodima, te da ima pravo na ono što piše u Ustavu, ali da nema pravo poništavati volju zastupničkih domova. - Kazati da, kada Zastupnički dom želi riješiti neke probleme u vezi sa kladioničarima, da to neće uraditi i to bez obrazloženja – izjavio je predsjednik SDA. Ustav, dodaje, ne garantira pravo domovima naroda da poništavaju volju zastupničkih domova.

FAKTOR