Vijesti / Arhiva

Izetbegović: Ako treba, ponovo ćemo ući u krizu, ali će se poštivati Ustav i vladavina zakona

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne […]

Objavljeno: 13.02.2020. u 13:37

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako SDA neće popustiti pod pritiskom zvaničnika iz entiteta RS, koji su najavili blokadu rada državne vlasti do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao odlazak stranih sudija.

– Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište. Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi – poručio je Izetbegović.

Entitet RS, dodaje, pokušava uzeti ono što im odgovara iz Ustava BiH, kao sa švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušavaju ignorisati ili ukloniti, sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

– Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović smatra da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović neće pratiti avanture predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Upravo se delegacije ove dvije stranke sastaju danas u Istočnom Sarajevu.

– Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih – upozorio je predsjednik SDA.

Dodao je da će se takvim postupanjem BiH s vremenom pretvarati u zemlju staraca, jer će mladi ljudi odlaziti i niko neće imati da omogući penzije za stare ljude. Zbog toga se, smatra, ne smije omogućiti dominacije države nad entitetom.

– Nadam se reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH. Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao – rekao je Izetbegović.

Dodao je da u ovom momentu nije moguće usvojiti zakon u Ustavnom sudu BiH jer se, kako je kazao, od SDA traži da rasturi sud koji radi svoj posao i sprječava otimačinu zemlje. Poručio je i da se ne može dopustiti da se ultimatumima rješavaju stvari, ističući da se ni SDA ne sviđa što u BiH postoji entitetsko glasanje, kvote unutar kojih se moraju zadovoljiti Bošnjaci i tako dalje.

– Oni itekako snose krivicu što su išli niz dlaku i što su mislili da će se neko zaustaviti jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni, kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji – kazao je Izetbegović govoreći o ulozi međunarodne zajednice.

FAKTOR