Đemila Gabriel, jedna je od najuspješnijih Bosanki u svijetu. Ona je vlasnica kompanije za nekretnine u Australiji, SAD i Novom Zelandu. Njen rad je prepoznat te je imenovana počasnom konzulicom BiH u Sidneju. Tokom tog mandata radila je na privlačenju stranih investitora u BiH te privlačenju turista iz Australije u BiH. U narednom periodu planira pokrenuti biznis u BiH. Politički angažman odlučila je realizovati u HNK-a kao kandidatkinja SDA.

„Ja nisam žena od velikih riječi, ja sam žena od velikih djela. Iza sebe ostavljam rezultate. Tokom godinu danas kao počasna konzulica lobirala sam za BiH u Australiji. Učestvovala sam u postavljanju stećka ispred državnog Parlamenta u Kamberi, prva sam žena investitor u filmsku industriju u BiH te sam organizovala prvi iftar i proslavu Dana nezavisnosti BiH Parlamentu Novog Južnog Velsa. Skupa sa svojim suprugom, a koji je jedan od 100 najuticajnijih ljudi u svijetu biznisa, odlučila sam da investiramo u BiH. Prošle godine investirali smo 10 miliona dolara a sada smo odlučili da investiramo u HNK-a“ rekla je Gabrijel.

Kao svoju ambiciju istakla je želju da postane gradonačelnica Neuma.

„Moja ambicija je da budem gradonačelnica Neuma, treba mi samo godina dana, ne trebaju mi četiri godine da od Neuma napravimo BiH Monte Karlo. Imamo mnogo mogućnosti da radimo na takvim projektima, projektima na privlačenju stranih ulagača. SDA je otvorena, demokratska stranka. Mi ne obećavamo, mi radimo“ rekla je Gabriel te dodala da u slučaju da dobije poziciju želi poboljšati uslove za investiranje u BIH.

„Postoji mogućnost stvaranja slobodne trgovačke zone, gdje možemo da uzmemo najbolje svjetske modele, kao što je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i primjenimo ih ovde. Možemo lansirati nacionalnu inicijativu za iniciranje jednoobraznog obrazovnog procesa, te postaviti rokove za osnivanje firmi i upravljanje stranim investicijama“ rekla je Gabriel te istakla kako je nužno obučiti kadrove kako da se uključe u procese.

Kandidat Stranke demokratske akcije za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Salmir Kaplan obavljao je dužnost zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u proteklom mandatu te je govorio o postignutim rezultatima.

„U Zastupničkom domu u proteklom mandatu, SDA je jedina stranka koja je cijeli mandat provela kao stranka koja nije bježala od odgovornosti koju nosi vlast. Imali smo situaciju da se koalicioni partner, nakon nepune godine, povukao iz vlasti. Drugi koalicioni partner, koji je popunio mjesto, u pola mandata se proglasio opozicijom. Treći partner je bojkotovao sjednice. U tim okolnosti, koliko god se uradilo, uradilo se dosta i to sa koalicionim partnerima koji su tako percipirale vlast. Jedno je SDA bila ta koja se nije igrala politike i nosila je sve pozitivne procese“ rekao je Kaplan.

Istakao kako je u ovom mandatu usvojen Zakon o radu, Zakon o PIO/MIO kao i Zakon o van tjelesnoj oplodnji.

„Zakon o igrama na sreću je prošao u Zastupničkom domu, ali kada je došao u Dom naroda, zastupnici SDP-a su se predomislili i zakon je pao. Prema pričama iz kuloara kladioničarski lobiji su se pobrinuli da ovi zastupnici promjene mišljenje a što je bilo i predmet istraga sigurnosnih agencija u BiH“ rekao je Kaplan dodajući kako je povećan broj zaposlenih za 48.000, rastao je BDP za tri posto na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja bilježila je rast za 3,5 posto, izvoz je u 2017 godini u odnosu na godinu ranije porastao za 17 posto, pokrivenost uvoza izvozom je dostigla 66 posto te je vanjskotrgovačka razmjena dostigla nivo od 3. 3milijarde i smanjenje je vanjski dug.

„Ono što je sigurno je to da se ne možemo zaduživati za podjelu plata. Sada se zaduženja rade radi izgradnje infrastrukture i održivih velikih projekata. Imamo velika izdvajanje na budžetu za borce. Poređenja radi budžet ministarstva obrazovanje i nauke je 7 do 8 miliona maraka dok je budžet ministarstva za borce oko 315 miliona maraka. Stvara se slika da se nešto ne da borcima. Vlast je svaki dan izdvajala oko 3 miliona maraka da bi se ispoštovala davanja za boračku populaciju“ rekao je Kaplan te dodao kako će se SDA zalagati za izglasavanje Zakona o pravima prema boračkim udruženjima i pravima demobilisanih boraca.

Kaplan je najavio i centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije za Hercegovinu 1. oktobra u 20:00 sati u Sportskoj Sali Midhat Hujdur Hujka.

„Na skupu će biti predstavljeni svi kandidati SDA iz HNK-a kao i kandidat za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović. Na skupu će govoriti predsjednik stranke Bakir Izetbegović i kandidat za člana Predsjedništva Šefik Džaferović. Očekujemo oko 2000 članova, aktivista, simpatizera i glasača te time želimo poslati pobjedničku poruku da će SDA u HNK-a ostati ubjedljivi pobjednik, kada su u pitanju stranke sa bosanskih platformama i programima“ zaključio je Kaplan.

Mostarski.ba